Kompozit Haritalar: Tek Olmak, Bir Olmak – İlişkinin Haritası
Astro Dünya ekibi olarak Instagram’da soru – cevap etkinliğimiz sonucunda bu yazının konusunu birlikte belirledik. Etkinlikte en çok istek alan Kompozit haritalar ve Davison haritalar oldu. Bu hafta kompozit haritalarla başlıyoruz.
Kemerleri bağlayın, haritaları hazırlayın!
Hepimizin bildiği gibi iki kişinin uyumu için sinastri haritaları vardır. Gezegenlerin birbirine göre durumu, açıları, pozisyonları karşılıklı iletişim, sevgi, potansiyel problemler vb. gibi birçok şey hakkında bilgi verir. Kompozit haritanın sinastriden farkı bir ilişki haritası olmasıdır. İki kişinin doğum bilgileri doğrultusunda hesaplanarak ortaya ortak bir harita çıkartılır. Yani ikiyken bir harita olur aynı ilişkideki gibi! Davison haritalar çıkartılırken iki kişinin doğum haritalarının orta noktaları hesaplanır. Ancak her zaman kompozit haritalar kadar yeterli bilgiyi vermese de ilişki yorumlamalarında kullanılır.
İlişkinin kalitesini anlatan kompozit haritalarda da yönetici gezegen, bu gezegenin yerleştiği ev ve diğerleriyle yaptığı açı ilişki hakkında önemli fikirler verir. Bu ve daha birçok açıdan doğum haritasıyla (natal harita) ile benzerlikleri bulunur. Mesela, Yönetici gezegen dışında; yükselen, MC ve stelyum (gezegen toplaşması) ilişkinin kendini nasıl ifade ettiğini anlatır.
Kompozit Haritalarda Evlerin Anlamları
Kompozit Haritada 1. Ev ( Birinci ev) :
İlişkinin dışarıya nasıl tepki verdiğini, dışarının ilişkiyi nasıl gördüğünü yansıtır. Yani ilişkinin “dışarıyla” olan ilişkisidir. Yükselen için genellikle “maske” benzetmesi yapılır.
Kompozit Haritada 2. Ev ( İkinci ev) :
Doğum haritasında olduğu gibi değer evidir. Maddi veya manevi olarak değerle ilgilidir. Çiftin birlikte sahip oldukları kıymetler olarak yorumlanabilir. Birikim, kayıplar, mal varlık vb. Buraya yerleşen iyicil bir gezegen istediklerinize kavuşturabileceği gibi kötücül bir gezegen değer meselesini sorgulatabilir.
Kompozit Haritada 3. Ev ( Üçüncü ev) :
İletişim ve akrabaları (kökleri) temsil eder çünkü Merkür yönetimindedir. İlişkinin iletişim biçimini ortaya koyar. Tartışmalarla dolu bir ilişki mi yoksa bolca konuşmanın ve fikir alışverişinin olduğu birliktelik mi? Daha önce çalışılan örnek haritalarda marsın veya Satürnün bu konumda yerleşmesi ilişkide tartışmaları ve anlaşmazlıkların olduğu gözlenmiş.
Kompozit Haritada 4. Ev ( Dördüncü ev) :
İlişkinin dip noktasıdır. IC sınırında bulunan bu ev, ilişkide görünmeyen fakat zihne kazınan meseleleri ortaya çıkartır. Aynı zamanda köklerle de ilgilidir. Bazı yorumlara göre, kişilerin beraber yaşama pratiklerini de anlatır. Aile yaşamlarını, yuva kalitesini anlatır.
Kompozit Haritada 5. Ev ( Beşinci ev) :
İlişki haritalarında önemli bir noktadır. Çocuklar, cinsellik ve yaratıcılık konularını yansıtır. Çiftin çocuk sahibi olmaya bakışını bu evin açılarına göre çıkartabiliriz.
Kompozit Haritada 6. Ev ( Altıncı ev) :
Natal haritada günlük rutin olarak da yorumlanırken, kompozit haritada sorumluluklar ile ilişkilendirilir. İlişkideki tarafların yerine getirdiği sorumluluklar, günlük yaşam şekilleri, günlük hizmetleri olarak analiz edilebilir.
Kompozit Haritada 7. Ev ( Yedinci ev) :
İki kişinin “biz” olma enerjisini yansıtan evdir. Evlilik ile ilgili konularda buranın göstergelerine de bakılır. Güçlü bir 7.ev o ilişkinin tamam olduğunun yani “biz” olduğunun kanıtıdır. Ayrıca ilişkinin direkt muhattaplarını da anlatır. İlişkinin asc si birinci ev iken, ilişkinin beklentisi ve dışardan muhattap olduğu enerjiyi de gösterir.
Kompozit Haritada 8. Ev ( Sekizinci ev) :
Akrep burcunun ve Plütonun evidir. Simgelediği alanlarda doğal olarak bunlarla ilgilidir. Cinsellik, derinlik, tutku; maddiyat, yeraltı, başkalarının parası… Burası aynı zamanda müşterek hayatın bir başka göstergesidir. Bu anlamda ortaklıklarla bağlantı da kurulabilir. Krizleri nasıl atlatacakları veyahut kriz yönetimini nasıl yaptıklarını gösterir. İlişkideki krizli durumları, kriz yaratacak konuları da anlatabilir.
Kompozit Haritada 9. Ev ( Dokuzuncu ev) :
Yay burcu yönetimindedir ve öğrenmeyi, yüksek idealleri, bilgeleşmeyi, seyahatleri temsil eder. Buradaki Jüpiter ile kişiler birbirine öğrenme yolculuğunda yardımcı olabilir. İlişkinin gelişim ve büyüme potansiyelini anlatır.
Kompozit Haritada 10. Ev ( Onuncu ev) :
İlişkinin güzergahı, çiftin hayattaki gerçek hedeflerini temsil eder. Buradan kişilerin ne hedeflerinin ne derece gerçekleştiğini/gerçekleşebileceğini okuyabiliriz. Örneğin, güneşin 10. Eve yerleşmesi kişilerin statü sahibi olmayı önemsediklerini, toplum içinde değer kazanmak için çalıştıkları hakkında bize ipucu verebilir.
Kompozit Haritada 11. Ev ( On birinci ev) :
Dostluk, arkadaşlık, sosyal yaşam, hayaller ve umutlar evidir. Güçlü 11. Ev çiftin sağlam dostluğa, arkadaşlığa sahip olduğunu ve hayatı paylaştıkları kadar umutları da paylaştıklarını gösterir. 11. Evinde stelyum olan kompozit harita sahipleri genelde sosyalliğe önem verir. Birbirleriyle iyi arkadaştırlar ve çevreleri tarafından sevilirler.
Kompozit Haritada 12. Ev ( On ikinci ev) :
Gizlilik ile ilgilidir. Çiftin birbirinden sakladıklarını, bilinçdışına ittiklerini ifade eder. IC noktasındaki gizlilikten farklı olarak bastırılmışlıkla ilgilidir. Güçlü bir evlilik için 12.evin iyi analiz edilmesi önemlidir. İnzivayı anlatan 12. ev, kompozit haritadaki planet ve yerleşimlere göre, ilişkinin ihtiyaç duyduğu mahremiyet ve koruma enerjisini de anlatabilir.
Gezegenlere Dair:
Kompozit Haritada güneş erkek, ay kadın ile temsil edilir. Natal haritalarda olduğu gibi Mars ve Venüs’ün yerleşimi, açıları, kalitesi de diğer önemli noktalardır. Çünkü Venüs dişil Mars da eril olarak simgelenir. Bu gezegenler en başta cinsellik ve uyum hakkında fikir verir. Geri kalan gezegenler natal haritalardaki görevleriyle eş değerdir. Uranüs özgürleşme ve bağımsızlığı ifade ederken Satürn ilişkiye sınırlandırmalar veya aksatmalar getirebilir.
Yazar Işık Selin Orhuntaş