Amor (Amores)
Amor kulağa büyülü gelen bir sözcük. Asteroid olarak numarası 1221’dir ve Venüs’le yakından ilgilidir. Yani içinde sevgi barındırır. Mitolojik hikayesinde de bolca sevgi var. Çünkü o efsanevi aşk hikayelerinden, Rönesans tablolarından, sanat tarihinin başyapıtlarından tanıdığımız Eros figürü!
Amor ya da Amores
Amores Latince “aşk” anlamına gelir. Amor ve Cupidon şeklinde de kullanımı vardır. (Cupido Astrolojik olarak başka bir enerjinin temsilidir ama mitolojik olarak Amor yerine de kullanımı vardır.) Roma mitolojisinde aşk tanrısıdır. Annesi Venüs yani Aphrodite’tir. Biz onu Yunan mitolojisinde -astrolojik olarak görevleri farklı olan- Eros şeklinde de tanırız. O da Eros gibi, elinde ok ve yay taşır, kanatları vardır ve tombuldur. Neşe saçar, kanatları sayesinde dünyayı dolaşır, attığı okla inşaların kalbine aşk duygusunu doldurur.
Genelde Venüs neredeyse Amores hemen onun yanındadır. Rönesans ile birlikte Batı sanatının bir parçası olmuştur.
Eros miti Azra Erhat’ın belirtmesine göre İskenderiye sanatıyla başlamıştır. Roma mitolojisindeki varlığı daha çok şiirlerde kendini gösterir. Roma edebiyatının en ünlü ozanı Ovidius, yirmili yaşlarının başında lirik şiirlerini Amores adı verilen kitapçıkta toplamıştır. Toplam 49 şiirden oluşur.
Amor ve Psyke ( Psyche) Miti
“Psyke, Amor’un aşkına kendiliğinden, daha onu tanıyıp bilmeden tutulur.” Apuleius, Değişimler V, 23
Amor ve Psyke miti, sembolik olarak ruh ile aşkı, aşk için aşılan engelleri ve mutlu evliliği anlatır.
Psyke kral ve kraliçeden olma üç kız çocuktan en küçüğüdür. Öyle güzeldir ki Venüs bu güzelliği kıskanır ve kaygı duyar. Psyke’nin bunca güzelliğine rağmen hiçbir erkek ona yanaşmaya cesaret edemez. Ellerinden kayıp gitmesinden korkar. Venüs ise kendine tehdit olarak gördüğü bu kıza bir ceza verir. Yeryüzünün en çirkinine bir canavara aşık olacaktır. Bu cezayı yerine getirecek olan da Amor’dur. Kızın babası, kızı için bir kahine danışır. Kahin evleneceği adamı “acımasız bir canavar, kanatlı bir engerek yılanına benzer” şeklinde tasvir eder. Çünkü bu güzellik ölümlü bir erkek için değildir… Amor annesinin verdiği görevi yerine getirmek için yola çıkar. Psyke’yi görür ve ona vurulur. Görevini yapamaz. Psyke’ye kocasının kendisi olduğunu ve onu sadece karanlıkta görebileceğini söyler. Bu aşk bir süre böyle devam eder. Bir süre sonra hem Psyke sıkılır hem de kız kardeşlerinin kıskançlıkları başlar. Psyke, Amor’a bir tuzak karar. Buluştukları bir gece kandili yakar ve Amor’u görür görmez aşık olur! Tam da bu esnada kandilden bir yağ Amor’un omuzuna damlar. Amor sinirlenerek kaçar. Günler günleri kovalarken Psyke’de sevgilisini arar. Hiçbir yerde bulamayınca Venüs’e gidip her şeyi anlatır. Venüs yer altına (Hades’in krallığına) inerek ölümle ve ölümlülerle tanışması karşılığında ona yardım edeceğini söyler. Venüs Psyke’yi ikna etmek üzereyken Amor gelir ve bir okla sevdiceğini kurtarır; sevgilisi artık ölümsüzdür. Bu olayın ardından Amor tanrılar katında en yüksek mevkiye yani Jüpiter (Zeus)’a çıkarak resmi olarak evlilik izni ister. Zeus’un onayının ardından düğünleri yapılır. Çiftin Voluptas (Hedone) yani ‘zevk’ adında bir çocukları olur.
Haritanıza asteroid ekleme:
“Asteroidi haritama nasıl eklerim?” diyorsanız, asteroidin haritaya eklenmesi için aşağıdaki talimatları takip edin.
- Buraya tıklayarak haritanızı açın.
- Free Horoscopes kısmından “Extended chart selection” ı seçin.
- “additional asteroids or hypothetical planets” bölümüne tıklayın, asteroidin numarasını (Örneğin Amor asteroid no 1221) buraya ekleyin.
Astrolojide asteroidlerin haritalarımıza nasıl eklendiğini detaylı öğrenmek istiyorsanız, buraya tıklayabilirsiniz.
Kolektife Şifa Olsun…