fbpx

Astrolojide Jüpiter Döngüsü

1.180 görüntülenme

Astrolojide ve aslında hayatta bir “döngü” vardır. Bu döngü, belirli periyotlar sürecinde aynı konuların tekrar etmesidir. Edebiyat eserlerindeki motife benzetebiliriz. Veya Kahramanın Sonsuz Yolculuğu teorisindeki kahramanın yolculuğu çemberine.

Doğum haritalarımızda bulunan gezegenlerin haritamızdaki yeri değişmez. Ancak güncel gökyüzündeki konumları değişir. Bu konumlar değiştikçe bizim haritalarımızda açı yaparlar. Bu açılar kare, kavuşum, sextil, partil gibi derecelerine göre farklı isimlendirilir.

Kahramanı olduğumuz hayat yolculuğunda önümüze çıkan engeller veya ödüller değişir. Astrolojide de bu ödül veya engeller gezegenler arasındaki açıların dereceleri ve bu derecelerin haritalarımıza göre etkilerine karşılık gelir. Kahramanın yolcuğunda her gezegenin farklı açıları önümüze, gezegenin kendi sorumluluk alanı içindeki konulardan ödül veya engel çıkartır.

Bu yazıda her şeyi büyüten, abartan, fazlalaştıran gezegen olarak tanıdığımız Jüpiter’in  -mitolojideki karşılığı Zeus- kahramanın yolculuğundaki rolü üzerinde duracağız.

Jüpiter Döngüsü / Transitleri

Haritamızda Jüpiter’in yerleştiği burcun etkilerini buradan okuyabilirsiniz.

Jüpiter geleneksel astrolojide bolluk, bereket, şans, insanın çevresindeki fırsatları görmesiyle ilişkilendirilmiştir. Jüpiter’in çeşitli özellikleri dışında insana büyüme- gelişme arzusu da kattığı da düşünülür.

Jüpiter ortalama 12 yılda bir doğum haritamızdaki yerine döner. Ortalama 84 yıllık bir insan ömründe 7 kere jüpiter döngüsü yaşanır.Jupiter simgesi

Jüpiter döngülerinde ne olur ? 

İlk Jüpiter Döngüsü

İnsanın ilk jüpiter döngüsü, fiziksel gelişmekle ilgilidir. Bu döngü dış dünyayı anlama ve bununla bağ kurma, sınırlarını belirleme olarak görülür.

Jüpiter’in insan haritasıyla yaptığı ilk açı kare açıdır ve insanın 3. yaşına denk düşer. İnsan bu yaşında belirlediği sınırların dışına çıkmak ister. Bu dönem halk arasında 3 yaş krizi; gelişim psikolojisinde benlik ve mülkiyetin geliştiği yaş dönemleri olarak yer alır. İnsan, dış dünyayı keşfetmek, orayı tanımak ister. Her istediğinde her şeye sahip olmak ister. Bu “özgürlük” ancak 6 yaşta gerçekleşecek karşıt açıda mümkün olur. 6 yaş itibariyle okula başlar ve sınırlarının dışına çıkar. Yeni bir dünyayla karşılaşır. Okuma yazma öğrenir, çevresi yani dünyası kalabalıklaşır. 9 yaşındayken jüpiter ikinci kare açısını yapar. Bu insana (çocuğa) psikolojik olarak yansır. Artık yetişkinler dünyasına ait olduğunu düşüncesindedir. Çünkü büyümüş ve gelişmiştir. Onun yeri dışarıdaki dünyadır.

İkinci Jüpiter Döngüsü

İkinci jüpiter döngüsü ergenliği de beraberinde getirir. 12 – 24 yaş aralığına tekabül eden bu dönemde, insan vücudunda gözle görülen değişimler meydana gelir. Ayrıca cinsel karakteri de belirginleşmeye başlamıştır. 9 yaşından beri kendini hazır hissettiği yetişkinlerin dünyasına asıl hazırlık bu yaşlarda gerçekleşir.

Jüpiter 15 yaş civarında bu dönemin ilk kare açısını yapar. Bu kare açı daha çok cinsellik ve cinsellik sınırları ile ilgilidir. İkinci kare açısını yaptığı zaman yaş 18 olur. Genellikle yuvadan ayrılma ile sonuçlanır. Çoğumuzun kendi ayakları üzerinde durma deneyimini yaşadığı ilk dönem gelir. Üniversite okumak için evden ayrılınır ve başka bir yere gidilir. Ancak tam anlamıyla “kendine ait bir ev” 21 yaşlarına denk düşen üçüncü kare açı ile olur. Bu açının denk geldiği dönemlerde genellikle okul biter, çalışma hayatı başlar, evlilik fikri filizlenir.

Astrolojide Jupiter Dongusu

Üçüncü Jüpiter Döngüsü

Bu kavuşum açısıdır ve kişiyi gerçek bir yetişkin haline getirir. İnsan ömründe 24’lü yaşlara tekabül eder. Bu dönemlerde gündem genellikle 27 yaşına geldiğinde sorgulayacağı, belki de değiştirmek için uğraşacağı hayatı kurmaktır. Eş olmak, aile olmak, ebeveyn olmak, iş hayatında çalışan olmak gibi farklı kimliklerle tanışır.

Dördüncü Jüpiter Döngüsü

Artık orta yaşlara denk gelen bu dönem “yaşamın gözden geçirilmesi, gerekliyse değişiklik yapılması zamanı” olarak özetlenebilir. Barış  İlhan Yetişkinlerin Buluğ Çağı kitabında bu dönemden şu şekilde söz eder :

Eğer yaşamda seçilen yol genel olarak kişinin gelişimini, açılımını engellemeyen bir yol ise bu dönemde başarı, mutluluk ve doyuma ulaşır. Aksi takdirde yaşamı değiştirmek gerekir. Gelişimi kısıtlayan evlilikler bitebilir. İşte terslikler çıkabilir. Genel olarak bu yaşta kişi gerek kendi, gerekse aile büyüklerinin sağlık sorunlarıyla uğraşabilir.

Beşinci Jüpiter Döngüsü

Jüpiter beşinci döngüsünde çocuk odaklı yaşamı bitirip anne – babayı / karı – kocayı yalnız bırakır. Öte yandan iş hayatından da el ayak çekme emekliliğe doğru adım adım ilerleme olur. 48-60’lı yaşlara denk gelen bu yıllarda kritik zaman 54 yaştır. Burada önemli olan yaşamın yolunda gidip gitmemesidir. Eğer yaşamın devam eden süreçleri kişiyi mutlu ediyorsa deyim yerindeyse işler tıkırında gitmeye devam eder. Eğer aksi varsa, kişi mutlu değilse buradan çıkartılması gereken dersler vardır.

Altıncı Jüpiter Döngüsü

Yaşlılık dönemine denk gelen bu dönemde, hastalıklar ve vücut ağrıları gündeme gelir. Ölüm yaklaşmakta olduğu için kişi kendini inzivaya çeker, dine sığınır. Bugüne kadar kişin işleri yolunda gitmişse gençlerin karşısında rol model olarak çıkacaktır. Kendi yaşamındaki deneyimlerini ve tecrübe ettiklerini aktarma zamanıdır. Aksi durumdaki kişi içinse tam tersi, günlerini; mutsuz, sağlıksız ve her şeyden şikayet ederek geçirecektir.

Yedinci Jüpiter Döngüsü

İnsan yaşamındaki son Jüpiter döngüsü artık 72-84 yaşlarında oluşur. Kişiyi yaşamda yalnızlık beklemektedir. Varsa torunları, çocukları ile zaman geçirebilir. Bu döngüde önemli olan şey yaşamın gerçeği ölümle barışmaktır.

Kaynakça:

  • Barış İlhan – Yetişkinlerin Buluğ Çağı
  • Mehmet Bilgin – Gelişim Psikolojisi – 1
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Diğer Astroloji Yazıları

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
0
Would love your thoughts, please comment.x