Kandilli Rasathanesi verilerine göre 6 Şubat 2023 sabaha karşı 04.17’de Gaziantep Sofalaca Sehitkamil (38.0717 Enlem 37.2063 Boylam) lokasyonunda 5 km derinlikte 7.7 şiddetinde ve ardından 9 saat sonra saat 13:24’te Kahramanmaraş Ekinözü’nde ( 38.0717 Enlem, 37.2063 Boylam) 5 km derinlikte 7.5 şiddetinde deprem meydana geldi.
- 7.7. 6 Şubat Saat 04:17 Gaziantep Sofalaca Sehitkamil (38.0717 Enlem 37.2063 Boylam) Derinlik 5 km
- 7.5 6 Şubat Saat 13:24 Kahramanmaraş Ekinözü’nde ( 38.0717 Enlem, 37.2063 Boylam) Derinlik 5 km
Yabancı kaynaklar deprem derinliği 18 km dolaylarında belirtse de, Kandilli’nin istasyonlarının Türkiye’deki sıklığı ve ölçüm hassasiyeti bakımından Kandilli verilerini dikkate alıyorum. Ancak bu depremin derinliği hususundaki yabancı kaynaklardaki farklılığın nedenini bilen varsa yorumlarını paylaşırsa sevinirim.
Şuanda can kaybımız devam etmekte olup şehit sayımız 21.000’i geçti. Depremin üzerinden 122. saat geçmesine rağmen hala enkazlardan gelen insan seslerine yetişmeye çalışan saha görevlilerimiz can kurtarmaya çalışıyor. Vinç, operator, ekipman yetersizliğinden yıkım altındakilerinin sesi duyulsa dahi hepsine yardım edilemiyor. Belediye sahalarındaki vinçler öylece duruyor, AFAD bize yetki vermiyor deniliyor. Her yapılması gereken konunun arkasından “AFAD şuan için ihtiyaç yok dedi” cümleleri dolanıyor. Bunlar spekülasyon değil, gerçek çevremizden arkadaşlarımız yakınlarımızdan gördüklerimiz ve kendi yaşadıklarımız. Tüm yurdumuz seferberlikle hareket etmeliyken, seslerini, görüntülerini, videolarını aldığımız enkaz altındaki canlarımıza yardımcı olamıyoruz. Bir yandan da afet bölgesindeki yağmalama, organ kaçakçılığı, çocuk kaçakçılığı haberleri geliyor. Ölüleri bile rahat bırakmayan, üzerindeki altınları almaya çalışanlarla uğraşıyoruz. Bunların yaşanmasına ihtimal vermezken, bir de ahlaki problemlerle uğraşmanın zorluklarını yaşıyoruz.
Gökhan Zan, FOX TV canlı yayınına bağlanarak Hatay girişinde bekletilen vinç ve kepçeleri gösterip isyan etti: “Şoförlerle konuştum, yalvardım, neden çalışmıyorsunuz? Dedikleri şey; bizi sadece AFAD yönlendirebilir. Ya neyi bekliyoruz? Cesetleri toplamayı mı bekliyoruz?” pic.twitter.com/opeTVHJ9d3
— Haber (@Haber) February 8, 2023
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 17 Ağustos 1999 depremi yıldönümünde geçtiğimiz yıl “İnsan olarak afetleri önlemek bizim elimizde değil; ancak bunların yıkıcı etkilerine karşı önlem almak bizim elimizde” demişti. Şimdi ise ülkenin en kötü doğal afetlerinden birine verilen yanıtın yetersiz olması nedeniyle artan eleştirileriyle karşı karşıya. Hakkında ve sebep olduğu gevşetilen ihale kuralları, yasadışı inşaat projeleri için aflar, kendisi ile bağlantılı vakıflara para akıtma konusunda çok ciddi suçlamalar var. Afet alanlarında sadece bir değil, binlerce kişi 4-5 gün geçmesine rağmen hiç bir yetkilinin gelmemesinden şikayetçi. Aynı zamanda sadece yöneticiler değil, inşaatçıların hız ve maliyet adına güvenliği feda etmesi, hasarlı binaların çoğunda çelik destek çubuklarının ve yeterli betonun bulunmaması gibi suçları da cabası.
Bu kadar aksaklığa ve AFAD’ın koordinasyon eksikliğine rağmen Erdoğan “Şu anda dünyanın en büyük arama kurtarma ekibine sahip olmamıza rağmen arama çalışmalarının istediğimiz hızda olmadığı bir gerçek” dedi. Bir çok tanıdığımız, profesyonel kurtarma yardım eğitimi almış kişiler havalimanlarına akın etti, ancak AFAD geri çevirdi.. Kendini bir şekilde kurtaran insanlar, mezarlıklarda, üstü açık yerlerde ateş yakarak ısınmaya çalıştı.
26- Daha sonra afet alanındaki başka illerdeki AFAD dostlarımızdan öğrendiğimiz benzer şeyleri yaşadıkları idi. Hatta İstanbul’dan gelen Afat Destek gönüllülerinin 150 tanesinin de geri döndüklerini söylediler. pic.twitter.com/m706asEXp3
— Aytun Çıray (@TCAytunCiray) February 9, 2023
Yardımlarımızı organize edemiyoruz. Çoğu açıkta, yol kenarlarında öylece atılmıi şekilde duruyor.
Adıyaman'da tırlar trafik oluşturunca mecburen malzemelerini böyle boşaltıp gidiyor. Köylere, ihtiyacı olanlara ulaşmıyor bu malzemeler. Bunu koordine etmek gerek. Maalesef malzemeler yerlerde. pic.twitter.com/OuUzTZFVew
— Ahmet Ercanlar (@ahmetercanIar) February 9, 2023
Askerlerimiz sahaya inseydi, en azından bu insanlara yardım götürürdü. Ama maalesef afetin 3. gününde harekete geçildi. Herşeye rağmen elinden geleni yapanlar, sahada canla baila çalışan herkese güç kuvvet diliyorum. Enkaz altındakilerin bulunması için dualar ediyorum. Bu yazıyı yazarken 132. saatte kurtarılan 7 yaşındaki İrem için seviniyorum. Bir yandan Masterchef Uğur’un sahadan çektiği videosunda anlattığı, şehidimizin ölü bedeni üzerinden yağmalanan ziynet eşyaları haberini alıyorum. Twitter’dan haberleşen ve yardım toplayan halk, bir anda bant daralması ve twitter yasağı sebebiyle VPN kullanmaya başlıyor. Ülkede çok yanlış şeyler olurken, hangi birini düzelteceğiz diye çaresizce düşünmekten kendini alamıyor insan.
https://twitter.com/ajans_muhbir/status/1624381454615715840?s=20&t=fxrBdB4_OJTS82LtUwjcCg
Ayakta kalan yapılar var mı? Elbette var. Hatay’ın nerdeyse tamamı dümdüz olmuşken, Hatay / Erzin ilçesinde bir tane bile yıkılmadı.
Erzin’deyim…
Hatay il merkezi yerle bir olmuşken burada tek bir bina dahi yıkılmamış. Belediye başkanı ile görüştüm “kaçak ve çok katlı yapıya müsaade etmiyoruz” diyor.
Şehirde hayat devam ediyor. pic.twitter.com/bEoZWjhnLc
— Zeynep Uzun (@zeynebuzunn) February 11, 2023
Depremin Dünya’daki yansımaları ve Türkiye’ye diğer ülkelerden gelen yardımlar ile beraber büyüyor. NASA Jeofizikçi Eric Fielding’e göre Türkiye’de yaşanan depremi, San Francisco’yu yerle bir eden 1906 depremine benzetmiştir.
Her türlü ihtiyaçlar için faydalı linkleri aşağıdan bulabilirsiniz.
- Ev sahiplerinin ihtiyaç sahiplerine konaklama yardımcı olduğu link misafirol.org
- Deprem bölgesindeki 10 ilde aktif hizmet veren hastanelerin listesi
- Afet bölgesi illerde yemek dağıtım merkezleri
- Ulaşım yardımları için buraya tıklayın
- Konteyner eczaneler ilaç ihtiyaçları için burayı tıklayın
- Önemli telefon numaraları
- Karayolları ulaşım kapalı yollar
- Depremzedeler için ev kira dayanışması platformu